Førerkortforskriftene

Førerkortforskriftene kan være vanskelig å forstå. Men ta likevel en titt på de : Forskrifter om førerkort og førerprøve m.v.

Nedenfor følger en tolkning pr.1/10-2001 som forhåpentligvis kan hjelpe deg å forstå forskriftene. ( med forbehold om evt. nye forskrifter etter at dette er forfattet )

A: Sett at du har sertifikat klasse B:

Tilhenger uten brems:
Du kan trekke en tilhenger uten brems med en totalvekt opp til det som står i bilens vognkort, eller maks 750 kg. Det som er viktig er at tilhengere med totalvekt opp til 750 kg kommer i tillegg til bilens totalvekt som kan være 3500 kg. Dette siste er viktig å huske på for dem som har store tunge biler med totalvekt for eksempel på 3000 kg. Altså: Klasse B gir deg rett til å kjøre en bil opp til 3500 kg totalvekt + en tilhenger med totalvekt max 750 kg.
Vi har en merkelig regel i Norge når det gjelder henger uten brems og kjørehastighet. Den sier at dersom tilhenger med last veier mer enn 300 kg, så skal max hastighet være 60km/t. Under 300 kg så gjelder fartsgrensene ( max 80 km/t). Men denne regelen er ikke enkel å håndheve, så det er ikke mange som har blitt tatt pga brudd på denne regelen.

Tilhenger med brems:
Det finnes tilhengere med brems som bare har 750 kg totalvekt. For disse vil selvfølgelig gjelde samme regler som de vi har beskrevet for hengere uten brems. Men de fleste tilhengere med brems har en totalvekt på mer enn dette, og da gjelder et annet sett regler. I bilens vognkort står det hvor mye den har lov å trekke dersom hengeren har brems. Vær obs på at totalvektene på bil + henger nå ikke må overstige 3500 kg. I tillegg så er der en helt utrolig regel som sier: Tilhengerens totalvekt må ikke være høyere enn bilens egenvekt. Dette betyr at du med en liten bil ikke kan trekke en litt større tilhenger selv om den er tom!

Konklusjon for sertifikat klasse B:
Som du for lenge siden har skjønt så er dette nesten ikke til å skjønne, så dersom du vet at du har bruk for og skal bruke tilhenger fremover, eller du har en bil som er for lett i forhold til hengeren, så er et godt råd å utvide sertifikatet til BE. Dette er en enkel praktisk prøve hos biltilsynet som alle klarer. Ta kontakt med en kjøreskole der du må ha en time eller to, og der du også må låne bil til prøven.

B: Sett at du har sertifikat kasse BE:

Du har nå lov til å trekke alle tilhengere med vekt opp til det som bilen kan trekke. (Se bilens vognkort.) Bil + tilhenger kan kan også være mer enn enn 3500 kg.

C: Sett at du har sertifikat klasse C1 eller C1E:

I 1999 opprettet EU en ny klasse for biler mellom 3500 og 7500 kg. Reglene er stort sett de samme som for B og BE.

 
Statoil Service Sørum
Lørenfallet, 1923 SØRUM  
Telefon: 63 86 80 50

Foretaksnr: 916 615 043
Hverdager  
Lørdag
Søndag 
06:00 - 22:00
08:00 - 22:00
09:00 - 22:00  
URL: www.sorumbilogmaskin.no
E-Mail: post@sorumbilogmaskin.no
Daglig leder: Per K.Bjerke
Webdesign: Bjørn E.Engh
           Produkter  og  tjenester  på disse  nettsidene  er  kanskje  ikke  priset.                      Bensin, diesel, parafin og fyringsolje endrer pris fra dag til dag.                   Kontakt Statoil Service Sørum for nærmere informasjon.